Gratis verzending vanaf €500,- | 30 dagen bedenktijd
Bekend van alternatetext

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een nieuwe eettafel

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een nieuwe eettafel

De eettafel is een van de belangrijkste punten van je huis. Hier wordt in menig huishouden de meeste tijd gespendeerd om te eten, werken, spelen en ontspannen. Het is daarom super belangrijk om goed na te denken wat voor tafel je exact zoekt. De tafel moet namelijk multi inzetbaar zijn met de juiste stoelen en beste afmeting. 


Afmetingen van de eettafel

Het is van belang om vooraf te bepalen welke lengte en hoogte de eettafel moet hebben. Zo moet je rekening houden met een aantal zaken zoals de ruimte, aantal stoelen dat je wil aanschaffen en uw eigen lengte. Hieronder wordt het per afmeting duidelijk uitgelegd.


Lengte van de eettafel

Er zijn vele lengtematen te verkrijgen voor je ideale eettafel. Daarom is het erg belangrijk om hier goed over na te denken zodat de tafel niet te groot is voor de ruimte. Dus bekijk de ruimte goed en probeer het eerst met een proeftafel of een tafelblad van dezelfde grote.  Houd deze ook op de goede hoogte zodat er een compleet beeld is van de ruimte die overblijft met het plaatsen van de tafel. Het is in iedergeval belangrijk dat er ongeveer één meter ruimte om de tafel blijft voor eventuele loopruimte. Tevens is het ook heel handig om een uitschuifbare tafel te kopen. Hierdoor is er altijd nog de mogelijkheid om de tafel te verlengen wanneer het toch te klein is. Ook is het handig te gebruiken wanneer er extra bezoek mee eet.


Hoogte van de eettafel

Ook is de hoogte van de eettafel erg belangrijk. De hoogte van de eettafel is afhankelijk van uw lengte en wat voor soort stoel bij de tafel komt te staan. Wanneer je stoelen met armleuning aanschaft is het zeker van belang om te letten op de hoogte van de tafel. Let er hierbij ook op of er nog een regelwerk onder het tafelblad zit. Dit regelwerk zorgt voor versteviging van de tafel en kan dus niet weggehaald worden.  De eettafels zijn verkrijgbaar in  verschillende hoogtes, deze hoogte ligt vaak tussen de 75 cm – 80 cm hoog. Bekijk hieronder welke hoogte perfect past bij jouw lengte!


Ben je tussen de 175 cm en 190 cm? Dan is 77 cm of 78 cm de perfecte hoogte.

Ben je kleiner als 175 cm? Neem een tafel die lager is als 77 cm.

Ben je groter als 190 cm? Neem een tafel die hoger is als 78 cm.


Aantal stoelen bij je eettafel

Bij een eettafel horen natuurlijk ook een aantal leuke eettafelstoelen! Voordat je een bestelling plaatst zijn er een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Houd rekening met:

  • Afstand tussen de tafelpoten
  • Dikte van het tafelblad
  • Het regelwerk onder het tafelblad

Wanneer je de lengte maat noteert van een eettafel met blokpoten zal je merken dat de berekende aantal stoelen niet passen of erg krap tegen elkaar aan staan. Het is dus van belang om de afstand tussen de tafelpoten te noteren. Tegenwoordig plaatsen steeds meer mensen een comfortabele armstoel aan een eettafel. Daarom is het van belang om extra rekening te houden met de hoogte van de tafel en het regelwerk onder het tafelblad. De hoogte maat wordt vaak als maximale hoogte van de tafel gegeven. Daarom is het van belang om extra rekening te houden met de dikte en regelwerk van het tafelblad wanneer er een stoel met armleuning aan komt te staan.  


Vorm

Er zijn verschillende vormen eettafel. Het meest gekochte vorm is een rechthoekige tafel. Hierna komt de ronde en een ovalen tafel ook steeds meer in. Deze vormen hebben voor- en nadelen die hieronder voor je op een rijtje worden gezet!


Rechthoek en vierkant

Een rechthoekige of vierkantige tafel is erg makkelijk om in een ruimte te zetten. Als blijkt dat er toch te weinig ruimte is, is er altijd de mogelijkheid om één kant tegen de muur aan te zetten. Ook hebben sommige rechthoekige en vierkante tafels de mogelijkheid tot een uitschuifbaar verlengstuk. Tevens is het erg leuk om bij een rechthoekige tafel een eettafelbank te plaatsen! Als je een keer iets anders dan gewone stoelen zou willen? Een eettafelbank is erg leuk om bij een rechthoekige tafel te plaatsen. 

rechthoekige visgraat tafel van de accent collectie van henk schram meubelen


Rond en ovaal

Een ronde of ovalen tafel is erg gezellig en fijn om aan te zitten. Dit komt doordat iedereen dezelfde positie heeft en er hoeft niemand op de hoek te zitten. Er kan veel makkelijker een gesprek gemaakt worden, dan bij een rechthoekige tafel. Er wordt een ruimtelijke sfeer gecreëerd doordat de tafel los in de ruimte staat. Ronde en ovalen eettafels zijn geschikt voor een mooie grote ruimte. Tevens kunnen er veel stoelen geplaatst worden bij zowel een ronde als ovalen eettafel. Daarentegen is een ronde tafel niet erg geschikt voor kleine ruimtes, doordat er rondom stoelen staan neemt het in totaal veel ruimte in. 

Bekijk hier alle eettafels

ovale visgraat tafel van de accent collectie van henk schram meubelen in een sfeerfotoNaar wat ben je opzoek?

Mijn winkelwagen