Gratis verzending vanaf €500,- | 30 dagen bedenktijd
Bekend van alternatetext

De voor- en nadelen van eikenhouten meubels en hoe onderhoud je deze houtsoort

De voor- en nadelen van eikenhouten meubels en hoe onderhoud je deze houtsoort

Eikenhout is een materiaal dat veel gebruikt wordt tijdens het vervaardigen van meubels. Dit heeft verschillende redenen. In deze blog zullen we daar later op terugkomen maar we beginnen met de oorsprong.


De voor- en nadelen van Eikenhout

+ Eikenhout is ontzettend duurzaam waardoor je jaren vooruit kan

+ Eikenhout is ontzettend hard en sterk waardoor krassen en vuil verleden tijd zijn

+ Wanneer je een andere ‘look’ wil hoe je de tafel alleen maar te schuren en lakken

+ Je kan relatief eenvoudig een uniek meubelstuk in huis halen

+ Eikenhout heeft een unieke uitstraling

- Door zijn dichtheid is eikenhout relatief zwaar

- Kan kringen krijgen, pas dus op met pannen en glazen

- Vergt onderhoud, af en toe olieen verlengt de levensduur van het hout

- Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen

- Wanneer je morst dien je dit direct af te nemen

- Relatief duur door lange groeiperiodeWaar komt eikenhout vandaan

Eiken is een origine een van de meeste gebruikte houtsoorten in Europa en dit komt voornamelijk omdat het een native houtsoort is. Vroeger toen het vervoeren van hout nog moeilijk was, was eikenhout een van de weinige echt sterke hardhout soorten waar we als europeaan een konden komen. Ondertussen komt het eikenhout echter ook uit Amerika en zelfs Japan waar variaties op de europese eik staan. 


Eikenhout is dus soort waar al jaren mee wordt gewerkt in europa, naast de kracht die het bezit omtrent zijn hardheid is er nog een ander voordeel waardoor deze houtsoort vaak gebruikt wordt.  Wanneer de eik gezaagd is ontstaat er een robuuste en authentieke uitstraling, wat ideaal is voor het gebruik in meubels.


Hoe kan je eikenhout gebruiken?

Waar traditioneel gezien eikenhout gebruikt werd voor balken en funderingen van huizen wegens de sterkte en duurzaamheid van het hout wordt het sinds de 16de eeuw ook gebruikt voor meubels. Eiken wordt voornamelijk gebruikt voor meubelstukken die mits de onderhoud goed is decennia meegaan. Denk aan opzichten kasten en antieke dressoirs. Het hout wordt echter sinds de 19de eeuw ook steeds meer gebruikt als tafelblad. Dit vergt wat extra onderhoud  wegens het feit dat het meer te verduren krijgt maar zorgt wel voor een authentieke uitstraling. 


Hoe onderhoud je eikenhout?

Eikenhout is een ontzettend sterke houtsoort hierdoor vergt het relatief weinig onderhoud. Een keer inwerken met blanke lak wanneer je het meubelstuk aanschaft is voldoende om jaren lang plezier te garanderen. Veelal wordt deze eerste laag ook door de leverancier aangebracht. Daarna is het afnemen met een vochtige doek voldoende om hem in goede staat te houden. Het enige waar eikenhout niet goed tegen kan is hitte, gebruik daarom altijd onderzetters voor pannen en warme dranken om geen kringen achter te laten.   


Eikenhout in visgraattafels en kasten

Eikenhout komt steeds meer terug in het moderne Nederlandse interieur. Zowel in kasten als eettafels. Door de mooie natuurlijke kleur en rustieke uiterlijk straalt dit warmte uit in jouw interieur. Wil jij je interieur een stuk warmer maken? Begin dan simpel met kast of tafel van de Fishbone collectie. Helemaal voor wanneer je een industrieel design hebt en veel planten in je huis hebt komen deze meubelstukken goed tot z’n recht.  


Heb jij besloten om jouw woonkamer te pimpen met een meubelstuk van eikenhout? Bekijk ons volledige assortiment voor alle mogelijkheden. Heb je vragen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.

 

Een eikenhouten tafel in modern interieur

Naar wat ben je opzoek?

Mijn winkelwagen