Altijd gratis levering en 30 dagen bedenktijd

De voor- en nadelen van teakhouten visgraat meubels

De voor- en nadelen van teakhouten visgraat meubels

Teakhout is een materiaal dat veel gebruikt wordt tijdens het vervaardigen van meubels. Dit heeft verschillende redenen. In dit artikel zullen we daar later op terugkomen, maar we beginnen met de oorsprong.


Waar komt teakhout vandaan?  

Teakhout komt veelal voor in Indonesië en is afkomstig van de ‘Tectona grandis’. Deze boom wordt in de volksmond ook wel teakboom genoemd en kan wel honderden jaren leven! Het ideale moment om de boom te kappen is echter tussen de 75 en 100 jaar. Op dat moment in het leven van de boom heeft hij een optimaal punt bereikt van zijn organische waardes, zoals olie, kalk en hars. Op dit punt is het hout van de boom al redelijk waterafstotend en droogt het niet uit. Door de eigenschappen die de boom bezit is teakhout ideaal om te gebruiken als buitenmeubilair.  

Door de extreme vraag naar deze multi inzetbare houtsoort worden de bomen sneller gekapt dan hun optimum. Hierdoor hebben de natuurlijke eigenschappen van het hout niet altijd de tijd gehad om te rijpen. Dit is een reden dat de kwaliteit van teakhouten meubels de laatste jaren afneemt. Het probleem dat ontstaat, is dat het hout gaat scheuren en krimpen omdat het nog niet oud en vast genoeg is geworden.

teakhout stam

 

Hoe kan je teakhout gebruiken?

Zoals eerder aangegeven is teakhout multi-inzetbaar en erg sterk. Daarom wordt het zowel binnen- als buitenshuis gebruikt. Buiten, omdat het onderhoudsvriendelijk en duurzaam is en binnen, omdat het makkelijk te combineren is. Een teakhouten eettafel of dressoir is makkelijk te combineren met een stoer industrieel interieur, maar ook met een modern of landelijke sfeer. Doordat het zoveel vrijheid geeft, is teak een van de meest gebruikte houtsoort in de meubelbranche. 


Het gebruik van teakhout in visgraat meubels

Teak wordt meestal op twee manieren gebruikt: de eerste manier is als vast blad. Hiervan word dan een grote oppervlakte uit één boomstam gesneden die geschuurd, geolied en gemonteerd wordt. Het nadeel hiervan is dat de teakboom meestal niet dik, maar vooral hoog is. Hierdoor is een eettafel blad relatief dun ten opzichte van andere houtsoorten. De tweede manier is door stroken op elkaar te plakken waardoor er gelaagdheid ontstaat en je dikker materiaal kunt creëren om mee te werken.

vers teakhout omgezaagd

De voordelen van teakhouten visgraat meubels

  • Teakhout is een sterke houtsoort door rijke natuurlijke waardes en dichtheid van de nerven
  • Teakhout is gebruiksvriendelijk en heeft weinig onderhoud nodig
  • Door te spelen met de manier van zagen kan je makkelijk speelse ontwerpen creëren.
  • Teakhout is een duurzame houtsoort
  • Wanneer teakhout niet behandeld wordt zal hij steeds warmer worden door ‘ouderdom’

De nadelen van teakhouten visgraat meubels

  • Het is geen egale houtsoort waardoor er altijd reliëf te zien zal zijn
  • Wanneer het om ‘jong’ teakhout gaat, kan het krimpen en scheuren
  • Onbehandeld hout gaat korter mee en is gevoeliger voor oneffenheden
  • Teakhout is relatief zwaar

Wil je meer inspiratie lees dan onze blog omtrent visgraat meubilair inspiratie.

Naar wat ben je opzoek?

Mijn winkelwagen